Moje sprawdzone przepisy na grilla – co przygotować na grilla ze znajomymi?

Przepisy na grilla

Moje sprawdzone przepisy na grilla to zarówno autorskie pomysły, jak i te zasłyszane w internecie czy od znajomych. Kiełbasa, karkówka i kaszanka to pyszne, klasyczne dania na grilla, jednak warto od czasu do czasu postawić na oryginalne grillowe przepisy – sprawdźcie sami!

Ciepła, letnia pogoda wreszcie zawitała do Polski. Słońce, letni, przyjemny wietrzyk i bezchmurne niebo to warunki idealne do grillowania. Zamiast obiadu czy kolacji, jako pretekst do spędzenia czasu z rodziną, alternatywa dla wolnego popołudnia – powodów do rozpalenia grilla może być naprawdę wiele, a co więcej – każdy z nich będzie dobry. Przygotowując wspólne grillowanie możemy postawić na klasyczne dania, takie jak kiełbasa, kaszanka czy karkówka, lub nieco urozmaicić swoje grillowe menu i postawić na oryginalne dania na grilla. Poniżej przedstawiam moje propozycje na to co przygotować na grilla ze znajomymi czy rodziną.

Sprawdzone przepisy na grilla z ryb

Jedną z popularniejszych, ale mało docenianych ryb jest pstrąg z grilla. Pstrąga stosunkowo łatwo jest przygotować, jednak wiele osób robi to błędnie, a ponadto – nie wie ile czasu należy piec na ruszcie rybę. Wbrew pozorom, tak samo jak w przypadku mięs, dużą rolę dla finalnego smaku ryby odgrywa odpowiednia marynata i przyprawy.

Ryba z grilla

Aby przygotować pysznego pstrąga z grilla potrzebna nam będzie wypatroszona ryba, połówka świeżej cytryny, dwie-trzy łyżki masła, świeży koperek lub rozmaryn, dwa ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Masło należy uprzednio rozpuścić, a czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Połówka cytryny będzie nam potrzebna w dwóch wersjach – kilka półplasterków należy lekko podpiec na patelni (dzięki temu cytryna będzie bardziej aromatyczna, a mięso ryby nie zetnie się zbyt szybko), a z pozostałej części wycisnąć świeży sok (min. 1 łyżkę). Następnie wszystkie składniki (poza plasterkami cytryny) dodajemy do rozpuszczonego masła. Powstałą marynatą polewamy rybę zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Do środka ryby wkładamy także pozostałe plasterki cytryny, całe mięso ciasno owijamy folią aluminiową i kładziemy na grilla. Pieczemy całość około 12-14 minut z każdej strony.

Bardzo dobry, nieco bardziej oryginalny przepis na grilla to filety z łososia, tilapii, pstrąga czy szczupaka. Ich przygotowanie również jest bardzo proste – najlepszą marynatą jest sos sojowy zmieszany z sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą należy nasmarować filety i piec na ruszcie grilla około 4-5 minut z każdej ze stron.

Szaszłyki warzywne z grilla

Oryginalne dania na grilla z warzyw

Świetnym dodatkiem do każdej grillowej potrawy będą szaszłyki warzywne. Podobnie jak w przypadku ryb, duże znaczenie ma tutaj odpowiednio przygotowana marynata, ale również odpowiednio dobrane warzywa. Wśród nich znajdują się: cukinia, marchewka, papryka, cebula, bakłażan czy pieczarka. Warzywa należy uprzednio umyć i pokroić na plastry lub mniejsze fragmenty – bakłażana należy także obrać ze skórki, gdyż zawiera ona niekorzystną dla naszego zdrowia solaninę. Do marynaty potrzebne nam będą: oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, estragon, sok z cytryny, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny. Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą według uznania – pamiętajcie jednak, że ocet balsamiczny jest bardzo intensywny w smaku, dlatego nie należy z nim przesadzić. Pokrojone wcześniej warzywa wrzucamy do miski lub pojemnika, polewamy marynatą i mieszamy. Następnie nadziewamy całość na patyczki – tak przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu do miękkości warzyw.

Grillowanie

Inne oryginalne dania na grilla – sery i desery

Próbowaliście kiedykolwiek sera camembert z grilla? To bardzo niedoceniane, ale wyjątkowo smaczne danie grillowe. I – podobnie jak wszystkie inne w tym zestawieniu – jest banalnie proste w przygotowaniu. Serki przyprawiamy marynatą zrobioną z oliwy z oliwek, pieprzu i czosnku niedźwiedziego. Następnie ciasno zawijamy ser w folię aluminiową i pieczemy na grillu od kilku do kilkunastu minut, do miękkości. Możemy jeść go na słono lub z dodatkiem żurawiny.

Dla fanów deserów świetnym pomysłem będą grillowane banany z czekoladą. Przy tym przepisie bardzo ważne jest wybranie odpowiedniej jakości owoców – banany powinny być miękkie, ale jeszcze nie nazbyt brązowe. Owoce nacinamy od wewnętrznej strony (nie obieramy ze skórki!) i wkładamy do nich kilka kostek gorzkiej lub deserowej czekolady. Następnie ciasno owijamy folią aluminiową i grillujemy do całkowitego rozpuszczenia czekolady, około 15-20 minut.

Grillowanie sprawia nam wiele radości i jest doskonałą okazją do spędzenia czasu w przyjemnej atmosferze, z dobrym jedzeniem. Ten sposób obróbki jedzenia jest także znacznie zdrowszy niż pieczenie czy smażenie potraw na tłuszczu. Aby jednak urozmaicić nieco imprezę przy grillu warto wypróbować nowe, ale sprawdzone przepisy na grilla z mojego wpisu – może coś wpadnie Wam w gusta na tyle, że na stałe zagości w Waszym grillowym menu? 🙂

Loading...

Podobne Artykuły

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Komentarze

    • Patrycja
    • 9 czerwca 2021
    Odpowiedz

    Pstrąg z grilla to super pomysł, osobiście uwielbiam, ale tego patentu z podsmażoną cytryną nie znałam – chętnie przetestuję! 🙂

    • Paula992
    • 10 czerwca 2021
    Odpowiedz

    W tym roku to grillowanie faktycznie późno się zaczęło… U mnie co roku poza tradycyjną kiełbasą, kaszanką i karkówką robimy też szaszłyki z piersi kurczaka marynowanej wcześniej w occie balsamicznym i sosie terryaki, palce lizać :> Chętnie przetestuję sobie też te warzywne szaszłyki, uwielbiam taką formę nie tylko na dania z grilla 😀

      • Oliwia
      • 14 lipca 2021
      Odpowiedz

      Wszytskie przepisy są warte uwagi ale akurat moją przykuły głównie banany z czekoladą?
      Na pewno je przygotuje, ponieważ już same czytanie o nich narobiło mi smaka więc pewnie będą bardzo smaczne.
      Co do szaszłyków warzywnych to nigdy nie jadłam ich z bakłażanem więc to też muszę koniecznie przygotować ?

    • Krystian
    • 18 lipca 2021
    Odpowiedz

    O co jak co ale z tego co zrobiliśmy z żoną ostatnio na grilla najlepiej smakował pstrąg, bynajmniej moim zdaniem tak dobrze smakował . Przygotowaliśmy go akurat zgodnie z tym przepisem .

    • Ida
    • 20 lipca 2021
    Odpowiedz

    Grillowany pstrąg mi akurat nie przypadł do gustu , ale warzywne szaszłyki są naprawdę spoko . To coś co polecam bo naprawdę są smaczne i nie ma z nimi dużo roboty ☺️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień