Przekąski na imprezę. Pomysły i inspiracje

Imprezowa przekąska - grzanki

Szukasz pomysłów na przekąski na imprezę? Chciałbyś uraczyć gości czymś pysznym i pomysłowym, a jednocześnie niedrogim i szybkim w przygotowaniu? Wypróbuj nasze patenty na pyszne przekąski imprezowe!

Organizowanie domówek dla niektórych stanowi prawdziwe utrapienie, szczególnie w kontekście przygotowania przekąsek. Inni wprost uwielbiają przygotowywać mini kanapeczki, koreczki i urocze tartaletki. Obie grupy mają jednak podobne motywy – ma być smacznie, szybko i niedrogo. Nasze przepisy na imprezowe przekąski powinny więc trafić w gusta niemal wszystkich.

Rodzaj imprezy

Dużo zależy od rodzaju imprezy. Pamiętaj, że przekąski na imprezę powinny być dostosowane do tej klimatu, ilości gości oraz motywu. Prezentowane przez nas przepisy to uniwersalne smakołyki, które powinny pasować do każdej okazji, jednak warto np. w dekoracji dań uwzględnić motyw przewodni (jeśli taki mamy). I tak, przy okazji imprezy haloweenowej warto przyozdobić jajka lub kanapki pająkami z czarnych oliwek lub plamami ketchupu imitującymi krew, a przy okazji imprezy neonowej zaszaleć ze spożywczymi barwnikami.

Pamiętaj również, aby w przygotowaniach uwzględnić ilość gości. Przy 10 osobach nie musisz przygotowywać 60 kanapek; z kolei w przypadku większej imprezy na 25 osób warto przygotować więcej jedzenia.

Imprezowe przekąski

Grzanki na zimno

Grzanki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań jeśli chodzi o przekąski na imprezę. Świetnie sprawdzają się bowiem w wersji na ciepło, jak i na zimno, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Jeśli chodzi o grzanki na zimno doskonale sprawdzą się te z łososiem, serkiem śmietankowym, papryką i koperkiem lub klasyczne, włoskie grzanki z parmezanem lub mozzarellą, szynką parmeńską i rukolą.

Zarówno do jednych, jak i drugich grzanek potrzebna nam będzie baza, czyli bagietka. Należy pokroić ją w poprzek, tworząc małe kromeczki. Następnie nastawiamy piekarnik na około 150-180 stopni. W międzyczasie robimy szybki dodatek do bagietki – kilka łyżek oliwy mieszamy z ulubionymi ziołami (najbardziej uniwersalne będą zioła prowansalskie), solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką polewamy nasze kromki z bagietki i wkładamy je do piekarnika na 6-8 minut w przypadku grzanek z łososiem. Jeśli przygotowujemy grzanki z szynką parmeńską i rukolą, kładziemy na kromki startą na tarce mozzarellę lub parmezan i dopiero zapiekamy. Gotowe grzanki wyjmujemy z piekarnika. Na te z serem nakładamy plaster szynki parmeńskiej i odrobinę rukoli, a następnie skrapiamy oliwą i sosem balsamicznym. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

W przypadku grzanek z łososiem musimy nieco odczekać, aż kromki lekko przestygną. Następnie nakładamy na nie warstwę serka śmietankowego i kawałek wędzonego łososia (najlepiej w plastrach). Musimy także odpowiednio wcześniej pokroić w paski paprykę, rozłożyć na blasze do pieczenia, posypać solą oraz wędzoną papryką i pokropić oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut i czekamy aż ostygnie. Układamy ją następnie na łososiu, a na koniec dodajemy odrobię świeżego koperku. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Grzanki przekąską imprezową

Grzanki na ciepło

W kwestii grzanek podawanych na ciepło warto przetestować te ze słodką cebulką, bekonem i żółtym serem. Bazą grzanek są, podobnie jak powyżej, kromki przygotowane wcześniej z bagietki, tyle, że nie podpiekamy ich od razu w piekarniku. Na patelni szklimy sporą ilość cebuli, do której w trakcie smażenia stopniowo dodajemy cukier (około 1 łyżeczki na 2-3 cebule). Następnie kroimy boczek w plastry i wytapiamy na patelni tak, aby otrzymać bekon. Na grzankach układamy kolejno warstwę cebuli, bekon i żółty ser. Całość wkładamy do piekarnika na około 8-10 minut. Grzanki z cebulą i bekonem możemy podać np. z sosem musztardowo-miodowym lub słodkim ketchupem.

Grzanki to świetny pomysł na imprezowe przekąski, zarówno do podania na ciepło, jak i na zimno. Zachwyć znajomych wyjątkową przekąską, która z pewnością umili Wam wspólnie spędzony czas.

Loading...

Podobne Artykuły

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień