Jakie produkty szkodzą naszym zębom? To nie tylko słodycze!

Co szkodzi zębom

Co szkodzi naszym zębom? Lista szkodliwych dla naszych zębów produktów jest naprawdę długa. Powinniśmy unikać tych rzeczy, które zawierają sporo kwasów i cukrów, przy jednoczesnym postawieniu na produkty bogate w wapń. Co więc jeść aby cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem?

O zdrowym i pięknym uśmiechu marzy wielu z nas. Unikanie słodyczy czy używek w postaci papierosów lub kawy nie wystarczy. Okazuje się, że na nasze zęby szkodliwy wpływ ma także wiele innych produktów. Zapoznaj się z naszym zestawieniem aby dowiedzieć się co szkodzi zębom i jak poprawnie zadbać o swoje uzębienie dzięki właściwej diecie.

Co to jest szkliwo?

Zanim jeszcze przejdziemy do samego zestawienia produktów szkodliwych dla zębów, warto wiedzieć w jaki sposób owe rzeczy szkodzą naszym zębom. Najważniejsze jest tu szkliwo. Co to jest szkliwo? Szkliwo to jest najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie. Mimo, iż ma około 2 mm grubości i w 98% składa się ze związków mineralnych, szkliwo bardzo łatwo zniszczyć właśnie za pomocą nieodpowiedniej diety czy niewłaściwej higieny jamy ustnej. Tkanka ta nie odnawia się samodzielnie, a więc nie może się zregenerować.

Szkliwo ma za zadanie zabezpieczenie głębszych tkanek zęba przed uszkodzeniami mechanicznymi, termicznymi i bakteriami. Jeśli szkliwo ulegnie zniszczeniu, w danym zębie może rozpocząć się stan zapalny lub próchnica, a w konsekwencji zapalenie nerwów lub korzeni zęba. Wówczas może dojść do konieczności jego usunięcia.

Co szkodzi zębom, a konkretnie niszczy nasze szkliwo?

Słodycze

Słodycze

To żadna tajemnica – słodycze zawierają mnóstwo cukru, który szkodzi naszym zębom. Do szczególnie szkodliwych zalicza się cukierki i lizaki które trzeba długo żuć. Pochodzący ze słodyczy cukier osadza się na zębach, stanowiąc doskonałą pożywkę dla bakterii niszczących szkliwo.

Gazowane, słodkie napoje

Gazowane napoje, a w szczególności oranżady i napoje energetyczne, zawierają sporo cukru prostego, syropu glukozowo-fruktozowego, kwasków, barwników i konserwantów. Wszystko to nie tylko osłabia szkliwo, ale także prowadzi do powstawania ubytków próchnicowych.

Kwaśne owoce i soki owocowe

Dla wielu z Was ten punkt może stanowić niemałe zaskoczenie. Okazuje się, że kwaśne owoce – choć generalnie bardzo zdrowe – szkodzą naszym zębom. Owoce takie jak cytrusy, jabłka, gruszki, granaty oraz nektarynki zawierają cukry i kwasy, które niszczą szkliwo.

Owoce o intensywnym kolorze, takie jak jagody, borówki czy żurawina, z uwagi na dużą zawartość pigmentów, zmieniają zabarwienie zębów, a cytrusy oraz przetwory cytrusowe z uwagi na swój niski poziom pH zwiększają kwaśne środowisko w jamie ustnej, co przyczynia się do demineralizacji szkliwa.

Sosy

Wszelkiego rodzaju sosy, takie jak musztarda czy ketchup zawierają sporo węglowodanów, octu i substancji barwiących. Taki skład prowadzi do rozpuszczania lub pękania szkliwa, a tym samym nadwrażliwości zębów.

Sosy

Chipsy

Wydaje się, że chipsy nie szkodzą zębom, bo nie zawierają cukru. Nic bardziej mylnego! Chipsy zawierają dużo skrobi, która w naszej ślinie rozkłada się na cukry proste. Ponadto, twarda przekąska może powodować krwawienia i uszkodzenia dziąseł, a pozostające w przestrzeniach między zębami resztki chipsów powstawanie płytki nazębnej.

Co należy jeść aby mieć zdrowe i piękne zęby?

Co należy jeść aby mieć zdrowe zęby? Taka dieta powinna obfitować przede wszystkim w produkty bogate w wapń, który jest podstawowym budulcem kości i zębów. Niedobór wapnia pogarsza kondycję naszych zębów, sprzyjając zapaleniom dziąseł czy rozwoju próchnicy. Dużo wapnia zawierają przede wszystkim: nabiał – kefiry, jogurty, twaróg, oraz zielone warzywa liściaste.

Dieta sprzyjająca zdrowym zębom powinna być bogata także w witaminę D, którą znajdziemy w tłustych rybach morskich takich jak łosoś, makrela i tuńczyk oraz w serze żółtym, wątrobie i jajkach.

Aby cieszyć się zdrowym i pięknym uśmiechem warto spożywać także produkty zawierające witaminę C, takie jak natka pietruszki, kapusta kiszona i porzeczka, oraz te zawierające fosfor występujący w zbożach, orzechach, jajach, mięsie drobiowym, ogórkach, pomidorach i cytrusach.

Loading...

Podobne Artykuły

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 udostępnień